יום רביעי, 2 במרץ 2011

משימה 3- חלק א'- תשובות לשאלות המשנה

1.   איזו טמפרטורה שעועית צריכה על מנת לגדול?
תוצאות העבודה מראות כי אין כמעט השפעה של הטמפרטורה על גידול אוכלוסיית האקריות, אולם צמחי שעועית שנחשפו לטמפרטורה הגבוהה מ-oC 30
מתו מהר יותר מצמחים שהיו בטמפרטורה שלא עברה את ה- oC 30 .
http://www.edugal.org.il/ecocenter/avodot/abs_avrm.htm

2.      כמה מים צריך להשקות שעועית על מנת שתגדל?
לא מצאנו כמות ספציפית, אולם יש להשקות באופן אחיד על כל האדמה, כאשר דוחפים אצבע לעומק של כ-7 סנטימטרים והאדמה יבשה.
Water regularly and generously once flowers form, if the soil becomes dry; this will increase the size of the pod. You can tell if the soil is too dry by pushing a trowel or even your finger into the ground. If it is still dry after you have gone in 5 cms or so, you need to water.http://www.gardenorganic.org.uk/schools_organic_network/learning_zone/beans.php

3.      מהו סוג השעועית הנפוץ שמשתמשים בו בארץ?
שעועית מצויה (שם מדעי: Phaseolus Vulgaris) היא צמח חד-שנתי, מין בסוג שעועית.
לשעועית המצויה יש זנים רבים, עשבוניים שחלקם שרועים וחלקם מטפסים. העלים מנוצים, בעלי שלושה עלעלים. הפרחים פרפרניים, הסירה מאוחה, עמוד העלי והאבקנים מפותלים. הפרי הוא תרמיל בעל שתי קשוות, הזרעים מופרדים חלקית זה מזה על ידי רקמה ספוגית.
מוצא השעועית המצויה בדרום אמריקה, שם גודל על ידי הילידים עוד בזמן העתיק. עם גילוי אמריקה הגיעה השעועית לאירופה וכיום היא נפוצה בכל העולם. בארץ גודלה השעועית עוד בימי הערבים, וכיום שטחי גידולה הם נרחבים – על כל סוגיה: יבשה, ירוקה ,צהובה ,לבנה, שחורה ואדומה. הזנים המועדפים בארץ הם הזנים השרועים, אשר נוחים לגידול ולקטיף מכני. לאחרונה הוחל גם בגידול של זנים מטפסים, בעיקר בחממות. רוב הגידולים מופנים לתעשייה לשימורי קופסאות, הקפאה, או ייבוש הזרעים (כמו בתמונה התחתונה). בשווקים מצויה השעועית הטריה מאפריל עד ינואר.
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%A2%D7%95%D7%A2%D7%99%D7%AA_%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%99%D7%94
4.      איזו אדמה צריכה השעועית הנפוצה שמשתמשים בה בארץ (או צמחי גידול ביתיים באופן כללי)?
מרבית סוגי הצמחים, ובעיקר עשבי מרפא ותבלינים דורשים אדמה בעלת תכונות מסויימות על מנת שנוכל להפיק מהם את המיטב. לשם כך על האדמה להיות בעלת התכונות הבאות (עפ"י סדר חשיבותם): אוורירית, אחיזה, ועשירה. http://www.hydrogrow.co.il/content/104

5.      אילו חומרים מוציאים ממי השפכים בתהליך הטיהור\התפלה? (שינוי השאלה)המים שאנו נשתמש בהם הם מי שפכים מטוהרים.
השפכים הנפלטים משימושים תעשייתיים, מסחריים, חקלאיים וביתיים מכילים מגוון מזהמים ביולוגים וכימיים.
השפכים מטוהרים באמצעות סילוק ופרוק החומרים המזהמים על מנת שמי הקולחין לא יהוו מקור לזיהום. לאחר טיהור השפכים ניתן להשיבם לשימוש חוזר לצרכי השקיה, שיקום נחלים ולמטרות אחרות ובכך לתת מענה חלקי למחסור במים.
 

http://www.adamteva.org.il/?CategoryID=349 - חברה שמטהרת מי שפכים (לא ר.ג.א)
שאר החומרים מופיעים בתשובה לשאלה 9.

6.      באיזה סוג מים בד"כ משתמשים בחקלאות?

ניתן לראות כי החקלאות צורכת מעל 500 מליון קוב בשנה של מים ראויים לשתיה ובכך מהווה את הצרכן מספר אחד של מים שפירים. חיסכון בחקלאות והגדלה משמעותית של השימוש במי קולחין ובמים שוליים יכולה לחסוך מאות מליוני קוב מים בשנה. http://www.meitav-pt.co.il/kids/page/26.aspx 
 
7.   במה משתמשים בדרך כלל במים מותפלים\מטוהרים?
משתמשים במים מותפלים בדרך כלל למטרת חקלאות. המים שחברת "ר.ג.א" מתפילה- מטהרת מזיהומים- מגיעים כולם לחקלאות.
תמונה של מפעל ההתפלה רג"א, http://www.rga.co.il/services/water-purification/32, http://www.rga.co.il/purification - החברה שציון רהב (אבא של יעל) עובד דרכה.


כיצד ניתן למדוד את קצב התפתחות השעועית? (שינינו את השאלה)
צמח שעועית בן 7 ימים
לצמח השעועית יש עלים שניתן לספור:
http://www.gardenorganic.org.uk/schools_organic_network/learning_zone/beans.php

 
  1. מה התהליך שמים מותפלים עוברים?
    סרטון המראה את תהליך התפלת המים למען חקלאות... (האתר של חברת ר.ג.א)
    מקור נוסף: אתר איכות הסביבה:
    מכוני טיהור אינטנסיביים: תהליך הטיפול בשפכים במכוני הטיהור האינטנסיביים מתחלק לשלושה שלבים עיקריים: טיפול ראשוני, טיפול שניוני וטיפול שלישוני. איכות הקולחים נקבעת על פי מספר השלבים בתהליך הטיהור.
    1. טיפול ראשוני: טיפול מכני הכולל סינון גס של השפכים, שיקוע גרוסת (שיקוע של חלקיקים כבדים) ושיקוע ראשוני הכולל הרחקת חלק מהמוצקים המרחפים והחומר האורגני. 
    2. טיפול שניוני: טיפול ביולוגי בו מתבצע תהליך של פירוק החומר האורגני בשפכים, הרחקת המוצקים המרחפים, שיקוע של הבוצה (המכילה בעיקר את החיידקים המפרקים) וחיטוי הקולחים לצורך סילוק מיקרואורגניזמים פתוגנים (מעבירי מחלות). בתהליך מתקבלים קולחים צלולים בעלי ריכוז חומר אורגני נמוך המתבטא בריכוז צח"ב (צריכת חמצן ביולוגי) הנמוך מ 20 מ"ג/ל' וריכוז מוצקים מרחפים הנמוך מ 30 מ"ג/ל'. 
    3. טיפול שלישוני: טיפול שלישוני יכול לכלול אחד או יותר מהתהליכים הבאים:
      -סילוק חנקן בתהליך ביולוגי.
      -סילוק זרחן בתהליך ביולוגי ו/או על ידי כימיקלים.
      -סינון נוסף של מוצקים מרחפים.
      - חיטוי.
  2. מהם תנאי התאורה שצמח השעועית זקוק להם על מנת לגדול?
    שעועית: צמח מטפס ומשתרג, יכול לכסות את הקיר ולטפס עליו. צמח אחד יכול
    להניב קילוגרמים רבים של שעועית. יש לשמור על הצמח להקפיד על השקייה טובה,
    חובב שמש, אך מסתדר היטב גם בחצי צל.
    http://www.ecobuilding.co.il/page.asp?id=539
    (כתוב במקורות אחרים שהשעועית נובטת מצויין בעיקר בחושך, אבל במשך גדילתה היא מסתדרת גם בתנאי שמש וגם בתנאי צל).

תגובה 1:

  1. אספתם חומר רקע מקיף רלוונטי וחשוב לעבודה שלכם, עניתם באופן מקיף על שאלות המשנה. כל הכבוד!!

    השבמחק